HFD konstaterade inledningsvis att bolaget genom sin befattning med bostadsrätterna uppfyllde omsättningskravet i 17 kap. 3 § inkomstskattelagen (IL) avseende lagertillgångar. HFD ansåg att definitionen av värdepapper inte kunde ges någon entydig betydelse utan att vägledning fick hämtas i tillämpligt lagrum och bedömas mot bakgrund av bestämmelsens syfte eller av det sammanhang i vilket det används.
Avseende bostadsrätter konstaterade HFD att begreppet innebär dels en nyttjanderätt till en specifik lägenhet, dels en andelsrätt i en förening. Vidare anfördes att det är nyttjanderätten som står i fokus för såväl föreningen som för den medlem till vilken lägenheten upplåts. Mot bakgrund av ovan konstaterade domstolen att en bostadsrätt främst är en nyttjanderätt och inte ett värdepapper.
Avseende om en bostadsrätt utgör en lagertillgång enligt 17 kap. 3 § IL hämtade domstolen vägledning från praxis beträffande fastigheter. Omständigheter som hade betydelse var antalet omsatta bostadsrätter, innehavstiden samt varaktighet och regelbundenhet. HFD ansåg att bolaget, vid en sammantagen bedömning, hade bedrivit yrkesmässig handel med bostadsrätter och att dessa därför utgjort lagertillgångar. Således skulle bolaget ha tagit upp vinsten till beskattning.
Frågan har varit uppe till prövning förut. Avyttrade andelar i en ekonomisk förening kunde tidigare anses utgöra näringsbetingade andelar om man inte paketerat andelarna vid försäljning eller om man sålde för många andelar samtidigt. Hanteringen av dessa andelar var vid en försäljning då skattefri. I och med den nya domen från HFD har denna bedömning ändrats.
På Titov & Partners arbetar Carl-Anders Sjöberg med skatterätt.